fbpx

 

Kvapų šeimos ir jų skirstymas

Sulaukiame klausimų kaip išsirinkti namų kvapą, jo sudedamąsias dalis, natas. Pastebėjome, kad ieškant labiausiai tinkančio aromato namams, yra sunku nuspręsti, kuris kvapas iš siūlomų, artimiausias ir nuo ko pradėti rinktis.

Kvapų ratas. Tai apvali diagrama parodanti kvapų šeimas. Kvapai yra sugrupuoti pagal jų panašumus ir skirtumus. Taip atskleidžiamas jų ryšys vienas su kitu. Kvapų grupės besiribojančios viena su kita, turi bendras uoslės savybes. Tuo tarpu tos, kurios yra toliau viena nuo kitos yra mažiau susijusios.

J&E Handmade Candles elektroninėje parduotuvėje stengiamės prie visų produktų aprašyti  aromato natas, kad būtų aiškesni kvapo komponentai. Taip pat manome, kad naudinga žinoti ir apie kvapų šeimas. 

Mūsų uoslė, greičiausiai, jau bus susipažinusi su kvapų šeimų aromatais, tereikia jai priminti, o mums įsidėmėti. Visi, kažkur esame užuodę kvapų šeimas: virtuvėje, gamtoje, ar kitur. Galime tikėtis ir nuspėti kaip kvepės rytietiški prieskoniai, koks bus jūros ar pušyno kvapas.

Kv
Kvepianti žvakė Uogų Sodas

Kvapų rato (kvapų šeimų ir jų pogrupių) klasifikavimo sistemą sukūrė kvepalų ekspertas Michael Edwards, siekdamas padėti mažmeninės prekybos atstovams efektyviau siūlyti vartotojams kvepalus. 

Kvapų ratą sudaro keturi pagrindiniai skyriai –  gėlių, gintaro, medienos ir gaivių kvapų. Kiekvienas skyrius turi savo pogrupius – kvapų šeimas, viso jų net 14. 2021 metais Fragrances of the World paskelbė, kad kvapai iki  šiol vadinti rytietiškais (oriental) pervadinami į gintaro (amber).  Anksčiau vadinti  kaip Soft Oriental  dabar kvapai vadinami Soft Amber, Floral Oriental keičiasi į Floral Amber ir Woody Oriental į Woody Amber.  

Gėlių kvapai

Gėlių kvapai yra vieni iš gausiausių, labiausiai paplitusių parfumerijoje. Taip pat namų kvapų ir aromatinių žvakių gamyboje. Dažniausiai gėlių kvapus naudoja norint sukurti moteriškumo, švelnumo įspūdį. Ši kvapų grupė labiausiai akcentuojama moteriškai auditorijai, tačiau iš patirties žinome, kad kvapų nereikėtų vertinti kaip moteriškų ar vyriškų. Leiskime uoslei pačiai spręsti kas jai malonu ir priimtina.

Gėlių kvapai (Floral)

Šioje kategorijoje vyrauja nuo pavienių gėlių kompozicijų iki sudėtingų gėlių puokščių simfonijų – šiandieniniai parfumeriai atskleidžia gyvų gėlių esmę.

Minkšti gėlių kvapai (Soft Floral)

Aldehidai deriniuose su švelniais žiedais ir muskusu sukuria švelnius, dažnai pudrinius, abstrakčius gėlių atspalvius.

Kvepianti žvakė Aksominis Bijūnas

 

Kvepianti žvakė Arabijos Paslaptys

Amber kvapų šeima

Gintaro (Ambery) kvapai

Po beveik 40 metų, 2021 m ši kategorija iš Oriental pervadinta į Ambery.  Tai egzotiškų, gundančių, prieskoniais dvelkiančių kvapų kategorija. Tai įkvėpiantys aromatai kai orai vėsta ir norisi įspūdingų, minkštų ir turtingų kvapų. Turtingi žolelių, prieskonių, sunkūs dervų aromatai dažnai švelninami gintaro, saldžiomis gėlių natomis.
Kaip atpažinti šią kvapų šeimą? Jei kvapo aprašyme randate vanilę, mirą, anyžių, muskatą, smilkalų natas – tai Ambery kvapų grupė.

Floral Amber

Įsivaizduokite šviežių gėlių aromatus sumišusius su šiltomis prieskonių natomis, dervomis ir vanile.

Soft Amber

Smilkalų užburianti aura su saldžių prieskonių ir dervų deriniais. Tai švelnūs ir jausmingi kvapai.

Gintaras (Amber)

Jausmingi gintaro,  medžio dervų  ir gausūs gėlių bei saldžios vanilės mišiniai.

zvakes-J&E-HANDMADE-CANDLES

 

Kvepianti žvakė Aksominis Bijūnas

Floral Amber kvapų šeima

Medienos (Woody) kvapai

Medienos aromatai, šilti ir turtingi variacijomis, paprastai yra šiek tiek “sunkesni”, ir kaip spėjome patys pastebėti, žmonių labai pageidaujami rudenį ir žiemą.

Kaip atpažinti medienos šeimos kvapus? Apie žvakės ar namų kvapų kryptį galima suprasti iš bendrų kvapo natų, jei jose be akivaizdžiai išvardintų medienos rūšių (kedras, papirusas, bambukas, ąžuolas ir t.t.) yra pačiulis, vetiveris, santalas (kitur vadinamas “sandalmedžiu”, bet lietuviškas augalo pavadinimas yra santalas). Į smilkalus panašius aromatus, pavyzdžiui, santalą ir pačiulį, parfumeriai maišo su sausesnėmis natomis, pavyzdžiui, kedru. Norėdami sušvelninti šių natų šilumą, kvapų kūrėjai kartais įtraukia  šviežias  citrusinių vaisių ar gėlių natas. Medienos kvapai gali būti apibūdinami kaip spygliuočių sakingi, dūminiai bei kartūs.

Woody Amber

Aštrūs gintaro akordai, suausti su stipriomis pačiulių, oud ir sandalmedžio natomis.

Miškų (Woods)

Skaidrios medienos natos kuria kedro, pačiulių, pušies, sandalmedžio ir vetiverijų aromatų harmoniją. Atraskite Jazminas ir Kedras

(Mossy Woods)

Aksominės ąžuolo samanų ir pačiulių natos sklandžiai dera su gintaru ir citrusiniais vaisiais. Šios kvapų šeimos atstovas mūsų asortimente – Kubos naktys aromatas.

Sausi medienos ( Dry Woods) kvapai

Odos ir tabako natos medienos kvapams suteikia sauso, dažnai dūminio akcento. Atraskite – Šokolado debesys  ar Medaus mėnuo aromatus.

Rankų darbo namų kvapai

 

Dark kolekcijos aromatai

Dažnai, ribos tarp aromatų šeimų tampa labai nežymios.

Šviežūs (Fresh) kvapai

Viena gausiausių kvapų grupių, joje yra net 5 kvapų šeimos. Tad ir aromatų pobūdis gana platus. Gaivių kvapų šeima apima švarius ryškius kvapus. Šiai kategorijai priskiriami žolelių, citrusiniai ir vandenyno kvapai. Dažniau naudojami vyriškuose nei moteriškuose kvepaluose, gaivūs kvapai derinami su pikantiškomis natomis, kad būtų sukurtas tvirtesnis kvapas. Aromatingos, aitrokas natos taip pat gali būti sumaišytos su aštriais ar vaisių kvapais.

Aromatic Fougère

Ryškus levandų ir pelargonijų derinys su citrusiniais vaisiais, žolelėmis ir medžiu.

Citrusų kvapai

Švarios, gaivios bergamotės ir citrinos, mandarinų ir žaliųjų citrinų, apelsinų ir greipfrutų natos.

Vandens kvapai (Water)

Jūros vėjo kvapas, krioklio gaiva arba ozoninė drėgno oro nata po perkūnijos.

Žalumos kvapai

Aštrios šviežiai nupjautos žolės, žibuoklių lapų ar agurkų natos pagyvina pojūčius. Išbandykite Toskanos Kalvos

Vaisiniai kvapai (Fruity)

Sodo vaisiai, visų atspalvių uogos ir gėlių purslai sukuria skanius vaisinius gėlių kokteilius. Kviečiame atrasti Uogų sodas, Conte De fee ir Slyva su Rože

Kvepianti žvakė Jazminas ir kedras

 

Kvepianti žvakė Toskanos Kalvos

Šviežių kvapų grupė