fbpx

 

Dovanų etiketas – savotiškas menas

Kodėl reikalingas supratimas apie dovanų etiketą? Didžiausios ir gražiausios žiemos šventės – gerumo ir dėkingumo metas. Net šiame pakiliame laikotarpyje nutinka situacijų, kai nežinome, kaip pasielgti, kad išliktume orūs ir nesukeltume nemalonių jausmų kitiems. 

Dovanų prenumerata

Einame į svečius, ar visada reikia dovanos namų šeimininkams? Ką daryti, jei šeimininkai nurodo, kad dovanų nereikia?

Parodyti dėmesį namų šeimininkams nedidele dovana yra gero tono ženklas. Namų šeimininkai gali sakyti, kad dovanų nereikia, tačiau jausis maloniai, jei įteiksite neįpareigojančią dovaną: kvepiančią žvakę, namuose keptų skanėstų ar gėlių.

Kaip elgtis kai gauname dovaną, bet neturime nieko įteikti atgal?

Šioje situacijoje neakcentuokite, kad neturite kuo atsidėkoti, bet pabrėžkite savo dėkingumą. Nuoširdi padėka ir šypsena dovaną įteikusiam asmeniui bus tikrai malonūs. Dovaną jam nusiųsti galėsite vėliau, jei manysite tai esant reikalinga.

Gavote prabangią dovaną, ar turite atsidėkoti tokios pat vertės dovana?

Teikiant dovaną svarbiausia – emocija ir mintis, todėl neprivalote atsidėkoti tokios pat vertės dovana. Gražus nuotraukų rėmelis su gavėjui miela nuotrauka viduje gali būti žymiai malonesnė dovana nei prabangus daiktas be jokios emocinės reikšmės. Žinoma, kad ir ką dovanotumėte, skirkite laiko dovanos estetiniam pateikimui.

Dovanos

Per kiek laiko padėkoti už dovaną?

Mandagu padėkoti už gautą dovaną per savaitę nuo jos gavimo dienos. Jei to nepadarėte, padėkokite, kai tik galite. Tai yra mandagiau, nei visai to nedaryti. Jei verslo partneriai atsiuntė dovaną į biurą, galite padėkoti elektroniniu laišku, tačiau jei dovana personalizuota tik Jums, mandagu atsakyti ranka rašyta atvirute ar kitu maloniu būdu.

Ar turite įteikti dovaną žmogui, kuris jūsų aplinkoje per šventes atsidūrė pirmą kartą?

Jei su šiuo žmogumi bendroje kompanijoje praleisite šventes, mandagu parodyti jam dėmesį. Tai neturi būti brangi ar labai asmeniška dovana. Geriau rinktis kažką neutralaus: gal puodelį su kokybiškos kakavos paketėliu bei zefyrais ar kvepiančią žvakę, namų kvapus.

Kaip pradžiuginti kolegas šventiniu laikotarpiu?

Prieš šventes kolegas nustebinti skanėstais – gražus gestas. Palepinkite juos naminiais kepiniais, pakvieskite trumpai saldžiai pertraukai. Štai puiki idėja pakviesti bendradarbius šalia kavos puodelio paragauti tradicinių lietuviškų kepinių. Jei nuspręsite dovanoti dovanas keletui kolegų – darykite tai asmeniškai, atskirai nuo kitų kolegų, kad neįžeistumėte jų jausmų. Gavus dovaną, mandagu padėkoti atvirute.

Esminės dovanų etiketo klaidos 

Neestetiškas dovanos pateikimas gali sugadinti nuotaiką ir gavėjui, ir Jums. Įsitikinkite, kad dovana yra gražiai supakuota, joje turėtų būti sveikinimo atvirutė, jei reikia, dovanos kvitas. Nedovanokite daiktų, dėl kurių nesate tikri, pavyzdžiui rūbų, jei nežinote tikslaus dydžio.

Užbėkite už akių nemalonioms situacijoms

Pasiruoškite keletą mielų, nedidelių dovanėlių, kurios tiktų įvairiose situacijose, nepriklausomai nuo to, ar tektų dovanoti vyrui, ar moteriai.