fbpx

 

Dėmesio centre kalėdinio stalo dekoras

Gražiausių žiemos švenčių dėmesio centre – vaišių stalas. Esame ne tam, kad persivalgytume, tačiau Šv. Kūčių ir Šv. Kalėdų proga virtuvėje praleidžiame ne vieną valandą, kad pamalonintume gomurį visus metus neragautais skanėstais. 

Silkė, kepta žąsis, kūčia ar šešias savaites brandintos tešlos meduoliai, gaminami tik šių švenčių proga, sukuria ypatingą kvapų ir skonių harmoniją. Tad šiuos patiekalus norisi dėti ant šventiškai papuošto stalo

Stalo tekstilė

Suteikti stalui išskirtinumą pasitelkiame pagalbon tekstilės dirbinius. Neįprasto šventiškumo suteiks natūralaus ar dažyto lino staltiesė. Jei jaudinatės dėl lino priežiūros pasibaigus šventėms, alternatyva galėtų būti puslinio audinys – lengviau skalbti ir lyginti. Lietuvių gamintojai siūlo tikrai platų kokybiškų lino staltiesių asortimentą, geromis kainomis.

Jei nesate staltiesių mėgėjai, užtektų ir per visą stalo ilgį „bėgančio” stalo takelio. Šis ypač populiarus Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje tekstilės dirbinys pagaliau atranda vietą ir ant mūsų šventinio stalo.

Jei stalo takelis neatrodo patrauklus, išbandykite medžiaginių servetėlių variantą lėkštėje, puoštų tujos ar eglutės šakele, gal džiovintomis šermukšnio uogomis, džiovinto apelsino griežinėliu, šventišku kaspinu – tik pasitelkite fantaziją.

Dar vienas, jaukus stalo tekstilės variantas – polėkštės.  Pasiūla jų įvairiausia: pintų makrame technika, stiklinių ir kt.

Augalai

Stalo dekorui pasitelkite gamtos teikiamas dovanas: visžalių krūmų, augalų šakeles, kankorėžius, samanas, sausažiedes gėles, šermukšnio uogas. Leiskite sau eksperimentuoti, kurti jums labiausiai patinkančias kompozicijas ir jomis puošti stalą. Jei mėgstate gyvas gėles, prie smulkučių gipso gėlyčių, visžalių augalų šakelių puikiai tinka ryškiai raudoni amariliai. O gal trys balto amarilio žiedai taps minimalistinio stalo dekoro akcentu?

Žvakės

Su staltiese ar be, prie gėlių, visžalių kompozicijų tiesiog būtina jaukumo suteikianti žvakės liepsna. Jau nuo senų laikų Šv. Kūčių vakarą šeima susėdusi prie stalo pirmiausia uždegdavo žvakę, pasimelsdavo ir tik tada vaišindavosi dvylikos patiekalų vakariene.

Žvakės stikliniuose induose ne tik estetiškai užpildo stalo erdvę, bet ir sukuria tą ypatingą šventinę atmosferą. Galite naudoti tiek kvepiančias, tiek bekvapes mūsų asortimento žvakes.

Mūsų „Luxury“ serijos žvakės – ypatinguose balto ar juodo stiklo indeliuose su dangteliu – atrodo puikiai ant šventinio stalo. Žvakė dekoravimo padėkle stalo centre gali būti kaip tik tai, ko ieškote.

Dekoravimo padėklai žvakėms dar visai neseniai atkeliavę į mūsų namus, bet jau spėję užimti svarbią vietą kuriant ypatingą, estetinį pasitenkinimą teikiančią erdvę.

Šventės jau visai ne už kalnų, būdų, kaip papuošti stalą šventėms, apstu. Pasitelkite vaizduotę, išlaisvinkite savo kūrybines mūzas ir liksite nustebinti, kiek nedaug pastangų reikia, kad sukurtumėte jaukią šventinę nuotaiką prie stalo.

Linkime Jums magiškų Šv. Kalėdų, nuoširdžiai Ernesta ir Justinas